Piratska ekonomija

Argh argh argh!

Vrlo vjerojatno vas pirati neće asocirati na uređenost i organiziranost, ili na ekonomiju i promišljanje. Ali kad malo zastanemo i razmislimo koliko dugo zapravo postoji piratstvo, onda se moramo zapitati kako neka tako anarhična grupa može opstati? Ne može. Oni su vrlo organizira.

index

Ekonomist Peter T. Leeson 2009 godine napisao je knjigu na tu temu, pod nazivom The Invisible Hook (Nevidljiva kuka), koja pokazuje kako nevidljiva ruka ekonomske razmjene stvara društvenu koheziju čak i među piratima. Kako bi opstali pirati su morali biti disciplinirani i iskreni, te su morali poštivati ekonomsko pravilo stvaranja profita. Međusobno su surađivali kako bi postigli zajednički cilj, profit i unapređenje svoje kriminalne organizacije.

I sam Adam Smith je razumio i zabilježio to jednostavno pravilo – društvo se ne može održati ako se sastoji od onih koji su cijelo vrijeme spremni povrijediti i ozlijediti jedno drugo….ako postoji društvo pljačkaša i ubojica, onda se oni trebaju sudržati barem da se međusobno ne pljačkaju i ubijaju,

Leeson u svojoj knjizi ukazuje na to kako su pirati demokratskim putem izabirali svojeg kapetana, kako su imali pravila o pijenju, pušenju, sexu (brod je bio zabranjen za dječake i žene), paljenju svijeća, tučnjavi i općenito o nedopustivom ponašanju.

Prije nego su ih primali na brod, novi pripadnici piratskog tima, morali su kapetanu položiti zakletvu koja ga je cijelo vrijeme obvezivala na poštivanje pravila i naredbi kapetana.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s