Novac i sreća

Možda vam novac ne može kupiti sreću, ali može pomoći da budete sretni, posebice ako potrošite svoje novce dok ste mladi, odnosno prije nego vam se zdravlje pogorša i manje budete u mogućnosti uživati u svemu onome što vam novac može priuštiti, tvrde Amy Finkelstein (MIT), Erzo Luttmer (Harvard) i Matthew Notowidigdo (MIT) u zajedničkom istraživanju. Njihova teza svodi se na to da mladi jednostavno mogu više uživati od starijih ljudi, stoga je pametnije živjeti po geslu Carpe Diem, nego štediti za mirovinu.

Može li novac kupiti sreću?

Članak o tom istraživanju možete pročitati ovdje

Časopis Time pak, navodi nekoliko činjenica o povezanosti novaca i sreće. Naime, novac pridonosi sreći, ali samo do određene sume. Sveučilište Princeton 2010. godine provelo je istraživanje koje je pokazalo kako emocionalno blagostanje raste sa plaćom, ali samo do 75000$/god., odnosno, kad preračunamo, 40 000kn/mj. Kod više plaće, ljudi poimaju svoj život ugodnijim, ali u svakodnevnom životu nisu sretniji.

Da bi vam novac priuštio sreću, trošite na doživljaje, primjerice na putovanja, spa tretmane, večere i sl., a ne na stvari. Iako stvari duže traju, doživljaju nam donose više i dogotrajnije zadovoljstvo.

Pomaganje drugima, npr. dobrotvornoj udruzi ili prijatelju u nevolju donijet će vam veliko zadovoljstvo. Isti efekt imat će i darivanje drugima, posebice ako se izabrali savršen dar. Ovo je odlična vijest, jer upravo je vrijeme Božića, vrijeme darivanja i pažnje jedni prema drugima.

Sve najbolje vam želim za blagdane!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s